Importerade varor: Möbler, tapeter och prydnadssaker


Tapetprov ur
Ostindiska komp-
aniets arkiv,
Nordiska museet.

Kinesiska papperstapeter var mycket beundrade i västvärlden och efterfrågan var mycket större än tillgången och priserna blev skyhöga Kompaniet importerade en stor mängd, även om det från mitten av 1700-talet rådde totalförbud på import av ostindiska färdigproducerade lyxvaror med undantag för porslin och enfärgade tyger. Tapeter fick dock införas på villkor att de såldes vidare till utlandet. Tapeterna producerades i små verkstäder och mönstren kan delas in i tre huvudkategorier: 

1 Bildscener, som visar dagligt liv och sysselsättningar i Kina. Scenerna är ofta förlagda till ett berglandskap och man skildrar industriellt arbete som porslinsindustri och sidentillverkning eller jordbruksliv med teodling och risskörd. Även teater- och jaktscener var populära.


Detalj av kinesisk rispapperstapet
med blomstermotiv från Svindersvik.
Foto: Peter Segemark©Nordiskamuseet.

 2 Fågel- och blomstermotiv. Här är basmotivet ett blommande träd med fåglar, fjärilar och insekter på grenarna och runt trädets stam finns en mängd blommande växter. Till dessa tapeter kunde man också köpa extra klippark med fåglar osv. för att med dem kunna täcka skarvar eller fläckar. En sådan tapet finns bevarad på Svindersvik, Claes Grills sommarställe utanför Stockholm. 


Skiss av ljusstake,
ur Ostindiska komp-
aniets arkiv.
Nordiska museet.

3 En kombination av de båda motivgrupperna. På dessa tapeter fyller växtmotivet upp bakgrunden till figurer som är sysselsatta med att exempelvis dricka te.

Av de kinesiska hantverksprodukter som infördes var solfjädrar mycket populära likaså lackarbeten som brickor och askar. Även en mängd småmöbler infördes också de lackerade. Tebord, skrivschatull och reseapotek är exempel på sådana. Detta gods återfanns ofta i pacotillgodset, det material besättningen fick ta med sig och sälja vidare.

Källa: Ostindiska Compagniet. Affärer och föremål.


Läs mer:

 Varorna
 Varor på export
 Importerade varor
   Arrak
   Gallingall, ingefära och kanel
   Medicinalväxter
   Möbler, tapeter m.m.
   Porslin
   Rotting
   Sago, sagogryn och soja
   Salpeter
   Siden och bomull
   Te