Importerade varor: Medicinalväxter

Rabarber
Kinesisk rabarber, Rhabarbarum verum, importerades på grund av sin medicinska egenskap. I större dos ansågs växten ha en laxerande effekt. Det var roten av växten man använde. Förutom kineserna själva nyttjade även portugiserna rabarbern i magstärkande syfte, något som Per Osbeck noterade under sin resa till Kina.

Kinarot
Kinaroten förekommer som importvara endast i början av kompaniets verksamhet. Den tillhörde liljesläktet Smilax och av den tillverkade man ett extrakt mot veneriska sjukdomar.

Tamarind
Tamarinden var torkade fruktbaljor av lövträdet Tamarindus indica, som förutom sina medicinska egenskaper kunde användas som ingrediens i punsch. I medicinskt syfte ansågs den vara stärkande för magen.

Gurkmeja
En idag ganska välkänd krydda, gurkmeja, var en importvara som via kompaniet endast en gång tycks ha importerats till Sverige. Det var skeppet Friedricus Rex Sueciae som medförde gurkmeja, även kallad turmerick. På grund av sin gula färg användes gurkmeja även till färgning av ylle- och linnetyger. Kryddan tillverkades av roten på Curcuma longa och ansågs, som så många andra medicinalväxter, vara bra för magen.

Källa: Svenska ostindiska compagnierna 1731-1813, Sven T. Kjellberg, 1974.


Läs mer:

 Varorna
 Varor på export
 Importerade varor
   Arrak
   Gallingall, ingefära och kanel
   Medicinalväxter
   Möbler, tapeter m.m.
   Porslin
   Rotting
   Sago, sagogryn och soja
   Salpeter
   Siden och bomull
   Te